Yaz Kampı 2018

IM (Uluslararası Usta) Morteza DARBAN ve Ferhat KURU ile Yaz Kampı..

Nida Satranç 2018 Yaz Kampı” 01.01.2005 ve sonrası doğumlu tüm sporculara açıktır.

2.   Kamp 11 - 22 Haziran 2018 tarihleri arasında olmak üzere toplam dokuz (9) gün sürelidir.

3.   Katılımcıların en geç 3 Haziran 2018 Pazar gününe kadar gerekli ödemeleri yaparak kesin kayıtlarını tamamlamaları gerekmektedir.

Yeni Nesil İşbaşında...

Berra Hem Kızlar Hem Yaş Grubu Birincisi!.

Oğuz 9 Yaş İkincisi!.  Arda En İyi Çıkış Yapan Sporcu!.

Bursa Büyükşehir Belediyespor tarafından düzenlenen Açık Satranç Turnuvasından derecelerle döndük.. Özellikle yeni yetişmekte olan minik sporcularımızın aldığı güzel skorlar ve dereceler gururumuz oldu..

Milli Sporcu Olmak Yaradı!. Ece Berra’dan Bir Kupa Üç Madalya  ..

Yaş Grupları Türkiye Şampiyonasında derece elde milli takım havuzuna girme hakkı kazanan sporcumuz Ece Berra SOYDEMİR Bursa Açık turnuvasının C kategorisinde müthiş bir performans ortaya koydu..

Altı turluk serisini aç kaybetmeden kapatan başarılı sporcumuz, aynı anda hem kızlar birincisi, hem sekiz yaş birincisi hem de genel sıralama üçüncüsü olarak üç madalya ve bir kupa ile eve döndü..

Sporcularımız İyi Yolda..

Bursa Açık turnuvasının B kategorisinde yarışan sporcumuz Arda PEKKUL “En İyi Çıkış Yapan Sporcu” sıfatı ile ödüllendirilirken; C kategorisinde yarışan sporcumuz Oğuz ERGEN 9 Yaş İkincisi olarak kürsüye çıktı..

Sporcularımızı ve sayın velilerimizi kutlarız..

Yüzümüzün Akıyla...

Beş Şehirden Yüz Elliyi Aşkın Sporcu Hamle Yaptı

Muradiye Rotary Kulübü ön adımıyla ve kulübümüz aracılığıyla organize edilen 1. Yaş Grupları Satranç Turnuvamız 7-8 Nisan günlerinde oynandı.

Beş farklı şehirden yüz elliyi aşkın sporcunun katıldığı turnuva sonunda on sekiz kupa, on sekiz satranç takımı, otuz madalya ve dokuz özel ödül (bornoz takımı) sahiplerini buldu.

Tüm katılımcıları tebrik ederiz.

TURNUVA SAYFASI

Burhaniye'den Altı K...

BURHANİYE'DE NİDA RÜZGARI!.
Yağız Erdoğmuş (7 Yaşında!) B Kategorisi Birincisi!.
Ahmet Kılıçkan C Kategorisi Birincisi!.
Ece Vanlıoğlu Kızlar Birincisi!.
 
Kerem Aydın B Kategori İkincisi!.
Yılmaz Altunel B Kategorisi Beşincisi!.
Melis Kılıç C Kategori Beşincisi - Kızlar İkincisi!
Ela Aslan B Kategorisi Kızlar Üçüncüsü!.
 
Ayrıca Turan Köse ve Türker Boyalıklı C kategorisinde ilk ona girmeyi başararak madalya ve satranç takımı ödülleri kazandılar.
 
Balıkesir - Burhaniye'de 10-11 Mart günlerinde organize edilen II. Mavi Ada Satranç turnuvasına katıldık. Beş farklı şehirden toplam yüz doksan altı (196) sporcunun katıldığı organizasyonda sporcularımız bulundukları grupları forse ettiler..
 
Tüm sporcularımızı ve sayın velilerimizi kutlarız..
 
Turnuva sürecinde ilgi alakası ile bizleri; çalışkanlığı ile tüm katılımcıları mahçup eden sayın Nigar İdiz hanımefendiye ve eşi Bülent İdiz beyefendiye teşekkürü bir borç biliriz.
 
Ege Satranç sayın Gürcan Engel ve eşi Yasemin Engel hanımefendiye de samimiyetleri ve dostlukları için teşekkür ederiz.
Bu camiada sizler gibi insanlar artmalı..

Tematik Turnuvamız

Artık bir klasik halini alan "Tematik turnuvalarımıza" devam ediyoruz.

Resmi turnuvalarda oynama seviyesine yeni yeni yükselmekte olan sporcularımız ile saat-notasyon kullanımı, turnuva kuralları ve hakemle iletişim konularını pekiştirdik.

Pazar günleri organize ettiğimiz etkinlikte iki buluşmayı geride bıraktık, önümüzdeki haftalarda da devam edeceğiz.

Yaz Kampı 2018

IM (Uluslararası Usta) Morteza DARBAN ve Ferhat KURU ile Yaz Kampı.. Nida Satranç 2018 Yaz Kampı” 01.01.2005 ve sonrası doğumlu tüm sporculara açıktır. 2.   Kamp 11 - 22 Haziran 2018 tarihleri arasında...

Yeni Nesil İşbaşında...

Berra Hem Kızlar Hem Yaş Grubu Birincisi!. Oğuz 9 Yaş İkincisi!.  Arda En İyi Çıkış Yapan Sporcu!. Bursa Büyükşehir Belediyespor tarafından düzenlenen Açık Satranç Turnuvasından derecelerle döndük.. Özellikle yeni yetişmekte olan minik...

Yüzümüzün Akıyla......

Beş Şehirden Yüz Elliyi Aşkın Sporcu Hamle Yaptı Muradiye Rotary Kulübü ön adımıyla ve kulübümüz aracılığıyla organize edilen 1. Yaş Grupları Satranç Turnuvamız 7-8 Nisan günlerinde oynandı. Beş farklı şehirden yüz elliyi...

Burhaniye'den Altı K...

BURHANİYE'DE NİDA RÜZGARI!. Yağız Erdoğmuş (7 Yaşında!) B Kategorisi Birincisi!. Ahmet Kılıçkan C Kategorisi Birincisi!. Ece Vanlıoğlu Kızlar Birincisi!.   Kerem Aydın B Kategori İkincisi!. Yılmaz Altunel B Kategorisi Beşincisi!. Melis Kılıç C Kategori Beşincisi - Kızlar...

Tematik Turnuvamız

Artık bir klasik halini alan "Tematik turnuvalarımıza" devam ediyoruz. Resmi turnuvalarda oynama seviyesine yeni yeni yükselmekte olan sporcularımız ile saat-notasyon kullanımı, turnuva kuralları ve hakemle iletişim konularını pekiştirdik. Pazar günleri organize ettiğimiz...

Ferhat KURU

Anket

Can Arduman ve Özgür Akman'ın Sunumuyla Gerçekleşen Süper Llg Canlı Yayını

Satrancın Yararları

Bilimsel olarak ispatlanmıştır ki satranç; alternatif yaratabilme, alternatifleri kıyaslayabilme(mukayese), hızlı karar verebilme, sonuç odaklı düşünebilme gibi zihinsel gelişimin alt boyutlarını olumlu yönde pekiştirmektedir. Bu sebepledir ki satranç ülkemizde seçmeli ders olarak okutulmaktadır.
İşte birkaç bilimsel araştırma;

EĞİTİMDE SATRANÇ ARAŞTIRMASININ ÖZETİ
Bu özet Dr.Tim Redmen'ın "Chess as Education: Character Assassination" ve "Life of the Mind" isimli kaynaklarından ve Robert Ferguson'un doktara tezinden de yararlanarak yazılmıştır. Aşağıdaki çalışmalar özet olarak sunulacaktır.
Chess and Aptitudes, Albert Frank
Chess and Cognitive Development, Johan Christiaen
Developing Critical and Creative Thinking Through Chess, Robert Ferguson
Chess as a Way to Teach Thinking, Dianne Horgan
The Development of Reasoning and Memory Through Chess, Robert Ferguson
The Effect of Chess on Reading Scores, Stuart Margulies
Étude Comparative sur les Apprentissages en Mathématiques 5e Année, Louise Gaudreau
Playing Chess: A Study of Problem-Solving Skills, Philip Rifner

John Artise "Chess ve Education (Satranç ve Eğitim)" da şu iddiadadır. "Görsel uyarı herhangi diğer uyarılardan daha çok hafızayı güçlendirme eğilimindedir.... satranç, hafızanın gerekli olduğu alanlara en çok etkiyi yapan, hafızayı geliştiren mükemmel alıştırma yöntemidir" Aşağıdaki çalışmalar Artise ve diğerlerinin düşüncelerini destekleyen güçlü kanıtlar sunmaktadırlar.

Zaire'deki çalışma "Chess and Aptitudes (Satranç ve doğal yetenekler)" Dr.Albert Frank tarafından Protestan Okulu'nda (şimdi Lisanga okuludur) Kisangani, Zaire'de 1973-1974 yılında gerçekleştirilmiştir.

Frank satranç öğrenme yeteneğinin
a) uzaysal kavrama/üç boyutlu kavrama
b) kavrayış hızı
c) sebep sonuç ilişkisini kurabilme
d) yaratıcılık
e) genel zeka
gibi özelliklerin bir sonucu olup olmadığını araştırmaya karar verdi.

İkinci olarak Frank satranç öğrenmenin bu bahsi geçen beş özellikten birini veya daha fazlasını geliştirip geliştiremediğini öğrenmek istedi. Bir takım yetenekleri, satranç oynamak ne kadar geliştirebilirdi? Eğer satrancın böyle bir katkısı varsa, satrancın ortaokulların (secondary school) ders programlarına sokulması tavsiye edilecekti.

İlk hipotezin doğruluğu kanıtlandı. İyi satranç oynamakla, üç boyutlu, sayısal, idari ve kağıt üstü (sayısal) yeteneklerde belirgin bir korelasyon vardı. Bu göstermektedir ki satranca olan yetenek sadece bir iki yeteneğin sonucu değil, ama daha fazla sayıda olan ve satranç tahtası başında topluca kullanılan yeteneklerin sonucuydu. Satranç bireyin, bütün yeteneklerini kullandığı bir oyundu.

İkinci hipotez, iki yetenek için ispat edildi. Satrancın sayısal ve sözel yetenekleri arttırdığı görüldü.

"Satranç ve Kavrama Çalışmaları" Johan Christiaen tarafından yürütüldü. Araştırma 1974-1976 okul döneminde Belçika'daki Assenede Belediye Okulu'nda gerçekleştirildi.

Denek grubunda deney ve kontrol grubu olmak üzere ikiye ayrılmış şekilde 40 tane beşinci sınıf (ortalama 10.6 yaş) öğrencisi vardı. Tüm öğrencilere kavrama hızı ile ilgili Piaget testleri ve PMS testleri verildi. Testler beşinci sınıfın ve altıncı sınıfın sonunda uygulandı. Deney grubu, "Gençler için Satranç" kitabı kullanılarak 42 adet birer saatlik temel satranç dersleri aldı.

ANOVA kullanılarak yapılan deney ve kontrol grubu arasındaki araştırma sonuçlandı. Sonuçlar belirgin bir şekilde satranç oyuncularının lehineydi. Beşinci sınıf sonundaki akademik sonuçları .01 iken altıncı sınıf sonuna geldiğinde bu sonuç .05'e çıkmıştı.

Satrancın Yararları için A.B.D Satranç Federasyonunun yaptırdığı araştırma sonuçları....

A.B.D. satranç federasyonunun yaptırdığı bir araştırmaya göre satranç ''okuma yetenini ''arttırıyor.
NEW YORK 9. bölge ortaokul öğrencileri detaylı bir araştırmaya tabi tutuldular. Satranç oynayan ve oynamayan öğrenciler gönüllü olarak bu programa katıldılar. Sonuçta satranç oynayan öğrencilerin test sonuçları satranç oynamayan öğrencilerin test sonuçlarına göre çok daha yüksek oldu.
Tüm öğrenciler her okuma donemi sonunda bir okuma testine tabi tutuldular. Kontrol grubu( 1). grup ayni sınıfta satranç oynamayan öğrencilerin tamamı (2).grupta olan satranç oynamayan , satranç oyuncularıyla ve yılın basında okuma seviyesi 1. grupla ayni olan öğrencilerden oluştu. Satranç oyuncuları her 2 gruba göre okumada daha fazla ilerleme kaydettiler. Satranç oynayan öğretmenler antrenör olarak programda çalıştılar.Öğretmenlere A.B.D. Satranç Vakfından satranç ustaları yardim etti.
1990-1992 okul yılında IBM'in katılımcı okullara sağladığı bilgisayarlar sayesinde araştırma çok daha verimli yapıldı. Bilgisayarlarla daha fazla oynayarak öğrencilere pratik yapma olanağı sağladı.
Öğrenciler bilgisayar programları ve Internet üstünden diğer okullarla oynayabildiler. 9. Bölgedeki öğrencilerin çoğunu okuma yetenekleri ulusal ortalamanın altında olduğu halde satranç oynayanlar ulusal ortalamanın üstünde performans gösterdiler.
Daha ayrıntılı sonuç alınması için satranççılarla aynı sınıfta bulunan satranç oynamayan öğrencilerin %70'i alındı.
Yıl sonunda satranç oynamayanlar %2 ilerlerken satranç oyuncuları %5.7 ilerlediler.
9. Bölge öğretmenleri satranç’ta oyun kuvvetlerini geliştirirken öğrencilerin kendini iyi ve güvenli hissetmelerini sağladığı ve satranç oynayan öğrencilerin okumaya daha çok eğilimli olduklarını
söylüyorlar.

Diğer taraftan satranç ustaları satranç oynamanın genel zeka, kendi kendini kontrol ve analitik yeteneği arttırdığını söylüyorlar. Bu yüzden okuma yetenekleri artıyor.
1 - Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur.
2 - Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır.
3 - Süratli, doğru ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur, olaylara doğru yorumlarla yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir.
4 - Kişiliği ve karekteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir.
5 - "Kendine güven" duygusu aşılar ve bunu geliştirir.
6 - Kendi güç ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak, bireysel güç ve yetenekleri açığa çıkarmaya ve bireysel doğru kararlar alabilmeye yardımcı olur.
7 - Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır.
8 - Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp kavramasına yardımcı olur. Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya yönlendirir.
9 - Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır.
10 - Kişileri düşünen, araştıran, yargılayan varlıklar haline getirir ve yaratıcılıklarında özgür bırakan bir ortam hazırlar.
11 - Başarıya ancak ve ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla varılabileceğini gösterir.
12 - Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir.
13 - Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir.
14 - Başarılardan büyük hazlar duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir.
15 - Yepyeni hedefler göstererek bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar.
16 - Kişilerin olumsuz bir yönünü, eksikliğini, veya bir davranış bozukluğunu hızlıca ortaya çıkarır.
17 - Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.
18 - Yakın dostluklar kurup daha çok sosyalleşmeye ve sosyal yaşamının zenginleşmesine yardımcı olur.
19 - Satrancın yararlarını gösteren bütün bu maddeler, Milli Eğitimin de temel amaçlarındandır, Türk Milli Eğitimi’nin öğrenciler tarafından kazanılmasını istediği temel davranışlardır. Bu kadar pozitif etkisi olan bir araç kesinlikle bir 'EĞİTİM ARACI'dır.